Intervention og renteændringer

Her kan du selv udforske, hvad der sker med kronekursen, når du bruger Nationalbankens to værktøjer: interventioner og renteændringer. Træk i de to håndtag og se, hvad der sker!

Er du i tvivl om, hvordan intervention og renteændringer virker, er her en kort forklaring:

Intervention kan holde kronekursen stabil

Valutakursen - altså prisen på en valuta - afhænger, som på alle andre varer, af udbud og efterspørgsel. Nationalbanken kan stabilisere kronens kurs over for euroen ved enten at købe kroner, som betales med euro, eller ved at sælge kroner og modtage euro. Det kaldes intervention.

Investorer på det finansielle marked ved godt, at Nationalbanken vil holde kronekursen stabil, så de køber eller sælger oftest kroner, før Nationalbanken ellers ville gøre det. På den måde hjælper de med at holde kursen i ro. For det meste kan Nationalbanken nøjes med at overvåge udviklingen i kronekursen uden at gribe ind.

Renteændringer kan også holde kronekursen stabil

Hvis intervention ikke har tilstrækkelig effekt, kan Nationalbanken også forsvare kronens kurs over for euroen gennem renteændringer.

Oftest følger renterne i Danmark niveauet for renterne i euroområdet. Men fastsætter Nationalbanken den danske rente højere end i euroområdet, så kan investorer få et højere afkast ved at investere i kroner frem for euro. Omvendt kan det bedre betale sig at investere i euro, hvis Nationalbanken fastsætter renten i Danmark lavere end i euroområdet. Renteændringer kan altså, ligesom interventioner, bruges til at påvirke efterspørgslen efter kroner og dermed kronekursen.

Du kan læse meget mere om både intervention og renteændringer, og hvorfor det er så vigtigt for Nationalbanken at holde kronekursen stabil, i undervisningssættet 'Pengepolitikken i Danmark'.