Finanskrise aktiehandel 1

Hvad skete der under finanskrisen?

I 2007-13 blev verdensøkonomien ramt af det kraftigste tilbageslag siden 1930'erne.

Finanskrisen havde baggrund i en generel overophedning af samfundsøkonomien i mange lande. Boligpriser og andre priser var steget til kunstigt høje niveauer, der kun blev holdt oppe af en forventning om, at priser og lønninger nok ville blive ved med at stige. Men det, der for alvor udløste krisen, var en stigende uro på de finansielle markeder i kølvandet på en nedtur på det amerikanske boligmarked. Aktiekurserne faldt drastisk, og bankerne blev usikre og holdt igen med at låne ud til hinanden.

Dansk økonomi var allerede begyndt at bremse op efter overophedningen, og de stærkt stigende ejendomspriser havde toppet, da finanskrisen ramte Danmark og forværrede økonomien markant. Krisen ramte især det danske erhvervsliv, som oplevede de højeste antal konkurser siden slutningen af 1970'erne. De danske bankers tab på udlån steg markant, og fra begyndelsen af 2008 og frem til august 2013 ophørte i alt 62 banker. Krisen fik også konsekvenser for almindelige privatpersoner. Arbejdsløsheden steg, og boligpriserne faldt drastisk. Det ramte især dem, der havde købt bolig, mens boligpriserne toppede. Sammenlignet med tidligere kriser slap danskerne dog forholdsvis billigt.

Bobler over bank- og finanskriser 1
Historien har budt på flere bank­- og finanskriser. Nogle kriser har været større end andre. Boblernes størrelse viser krisernes omfang.