kontanter

Sådan tjener bankerne penge

På samme måde som i butikken tjener banken penge ved at opkræve en højere udlånsrente hos "køberen" (låntageren), end banken har betalt i indlånsrente hos "leverandøren" af pengene (indskyderen).

Forskellen mellem ud- og indlånsrenten kaldes rentemarginalen. Fortjenesten via rentemarginalen skal banken bruge til tre ting:

  1. Dække den risiko, som banken påtager sig ved at låne penge ud – også kaldet kreditrisikoen.
  2. Dække bankens omkostninger til administration mv.
  3. Sikre et overskud eller afkast til bankens ejere.

Med de negative renter er bankernes indtjening gennem rentemarginalen under pres. Bankerne må derfor i stigende grad tjene penge via andre kilder som fx gebyrer.

Bankerne driver en forretning, som de skal have et overskud ud af, men de skaber på samme tid også værdi for samfundet. Med bankernes funktion som formidler eller mellemled er det lettere for personer og virksomheder at skaffe penge til forbrug og investeringer. De undgår selv at skulle ud at finde formuende personer eller virksomheder, der er villige til at låne penge ud til netop dem. Og omvendt undgår de formuende personer at skulle ud at finde nogle at låne ud til – og at skulle løbe risikoen for ikke at få de udlånte penge retur.

Bankernes indtjening kommer i stigende grad fra fx gebyrer