Betaling med mobil

Hvorfor er inflation på 0 pct. ikke det optimale?

Hvis høj inflation er dårligt, hvorfor så ikke forsøge at ramme en inflation på 0 pct.? Eurolandene har fx et mål om at have en inflation tæt på 2 pct. Det skyldes bl.a., at en lille smule inflation gør det nemmere for lønninger at tilpasse sig.

De færreste bryder sig om at gå decideret ned i løn, målt i kroner og øre. Det er nemmere at acceptere en forringelse af købekraften, hvor lønnen i kroner og øre fastholdes, selv om inflation udhuler købekraften. En lille smule inflation giver altså bedre mulighed for, at lønmodtagere og arbejdsgivere kan blive enige om lønudviklingen ved overenskomstforhandlinger.

Hvis den gennemsnitlige inflation skulle være 0 pct., måtte der nødvendigvis også være perioder med deflation, altså faldende priser. Men deflation kan være skadeligt for samfundsøkonomien, da det udskyder forbruget. Hvis pengene bliver mere værd i morgen, kan man købe flere varer for de samme penge, hvis man venter.

Hvis du vil læse mere om, hvorfor deflation ikke er hensigtsmæssigt, har den engelske centralbank, Bank of England, lavet en fin forklaring.