Verdensbillede

Finanskriser kan ikke løses af ét land alene

Finanskrisen i 2007-13 havde alvorlige konsekvenser for samfundsøkonomien i mange lande, bl.a. fordi de enkelte landes økonomier er forbundet på kryds og tværs. Derfor er der internationalt, og i Danmark, et ønske om at samarbejde.

Netbutikken, du handler hos, kan have sit hovedkontor eller lager i udlandet. Og virksomheden, du arbejder i, kan have udenlandske ejere og aktionærer – eller den kan have lånt penge til investeringer af udenlandske banker. I en globaliseret verden kan problemer i én økonomi hurtigt sprede sig til andre økonomier. Ligesom problemer i én bank kan sprede sig til andre banker.

Derfor kan finanskriser ikke løses af ét land alene. Det er nødvendigt at samarbejde på tværs af landegrænser. Danmark arbejder sammen med andre lande om at forebygge fremtidige finansielle kriser og sikre sig at konsekvenserne bliver langt mindre end tidligere, hvis en ny finanskrise skulle opstå.

I EU blev det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici, ESRB, oprettet i 2010. ESRB har til opgave at overvåge, identificere og begrænse systemiske risici i hele EU. Danmarks Nationalbank og det danske finanstilsyn er medlem og bidrager til arbejdet i ESRB.​

Efter finanskrisen blev eurolandene også enige om at indgå et styrket banksamarbejde og oprette en såkaldt bankunion, der bl.a. indebærer et fælles tilsyn med bankerne. Du kan læse mere om den europæiske bankunion her.