Alternativer til fastkurspolitik_L0A1392.jpg

Alternativer til fastkurspolitik

Hvordan har dansk økonomi så klaret sig, siden den aktuelle fastkurspolitik blev introduceret i begyndelsen af 1980’erne sammenlignet med andre økonomier? Erfaringen viser, at det primært er en stabilitetsorienteret økonomisk politik og sunde offentlige finanser, der er afgørende for den økonomiske udvikling, ikke den præcise indretning af pengepolitikken.

Et studie peger ligefrem på, at inflationsudsvingene har været lavere i lande som Danmark, der i perioden siden 1970’erne har skiftet til fastkurspolitik, når man sammenligner med udviklingen i andre OECD-lande. Og uanset hvilken pengepolitisk strategi der er valgt, er der ikke forskel på udsvingene i produktionen – målt ved forskellen mellem det faktiske og det potentielle bruttonationalprodukt, BNP.

Det kan man læse mere om i Reform Capacity and Macroeconomic Performance in the Nordic Countries, kapitel 5 (What Scope for Monetary Policy? Experiences from the Nordic Countries after the Financial Crisis), redigeret af Andersen, Bergman og Jensen, udgivet af Oxford University Press i 2015.

Valutakurspolitik i EU

Europakort


Norden: Danmark er i dag det eneste land i Norden, der fører fastkurspolitik. Sverige, Norge og Island styrer efter egne inflationsmål, og Finland udskiftede i 1999 deres egen valuta og indførte euroen.

Eurolandene: Før euroen blev indført som fælles valuta, var der flere europæiske lande, som førte fastkurspolitik ligesom Danmark. Men i dag er det Den Europæiske Centralbank, ECB, der bestemmer den fælles pengepolitik for eurolandene med henblik på at sikre en lav og stabil inflation i euroområdet. ECB’s målsætning er defineret som en inflation tæt på 2 pct. om året på mellemlangt sigt.

USA: I USA ser den amerikanske centralbank, Federal Reserve, både på inflation og beskæftigelse. Det er skrevet ind i dens mandat. Erfaringen viser, at Federal Reserve lægger stor vægt på at holde inflationen nede.